Ciclul menstrual

Ce este ciclul menstrual?

Ciclul menstrual este schimbarea naturala regulata, care are loc in sistemul de reproducere feminin (in special a uterului si a ovarelor), care face posibila sarcina. Ciclul menstrual este necesar pentru producerea de ovocite si pentru pregatirea uterului pentru sarcina.

Totalitatea fenomenelor fiziologice care au loc in organismul femeii incepand cu prima zi a menstruatiei pana in ziua de dinaintea urmatoarei sangerari se numeste ciclu menstrual.

Ciclul menstrual

Pana la 80% din femei au raportat unele simptome care au loc cu o saptamana sau doua inainte de ciclul menstrual. Simptomele comune includ acneea, sani sensibili, balonare, senzatie de iritabilitate si schimbari de dispozitie, oboseala. Aceste simptome interfereaza cu viata normala si, prin urmare, 20-30% dintre femei experimenteaza acest sindrom premenstrual. La 3-8% dintre femei, aceste simptome sunt severe.

Prima menstruatie apare la varsta de 12-15 ani, la pubertate (dar e posibil sa apara si mai devreme, la varsta de 8 ani, sau chiar mai tarziu pana la 18 ani, in functie de caracteristicile fiecarui organism), si se termina odata cu instalarea menopauzei intre 45-50 de ani, sau chiar mai tarziu.

Durata medie a unui ciclu menstrual este de 28 de zile, dar variaza intre 21 si 45 de zile. In acest interval de timp sunt parcurse mai multe etape controlate de sistemul endocrin.

Ciclul menstrual este impartit in 3 etape

Prima etapa, cea a sangerarii menstruale, dureaza intre 3 si 7 zile. In aceasta etapa interiorul uterului numit endometru incepe sa se desprinda de pe peretele uterin. In primele 3 zile ale sangerarii, cand se pierde cea mai mare parte a cantitatii de sange, apar crampele determinate de contractiile uterului la desprinderea endometrului. In aceasta etapa se elimina intre 80-150 ml de sange si fragmente ale endometrului ca sangerare menstruala.

Urmatoarea etapa este cea foliculara, cand un folicul ovarian (folicul de Graaf; formatiune raspunzatoare de formarea ovulelor) se dezvolta sub actiunea hormonului stimulativ folicular (FSH) si al hormonului luteizant (LH). Aceasta etapa incepe odata cu incetarea sangerarii menstruale si dureaza pana in ziua a 12-a a unui ciclu menstrual de 28 zile si pana in ziua a 19-a a unui ciclu menstrual de 35 de zile si se finalizeaza prin ovulatie, adica prin eliberarea de catre un folicul a unui ovul matur. Nu se stie care ovar este cel care elibereaza ovulul, pentru ca acest lucru este arbitrar, ovarele nu indeplinesc aceasta functie alternativ.

Cea de-a treia etapa este cea luteala sau premenstruala si debuteaza cu ovulatia. Denumirea de faza luteala vine de la corpus luteum (corpul galben) care este o structura a foliculului ovarian care a eliberat ovulul. In aceasta faza corpul femeii se pregatesste pentru sarcina in cazul in care ovulul va fi fecundat. Aceasta faza dureaza intre 12 si 16 zile. Daca ovulul nu este fecundat se intra apoi in prima etapa a ciclului menstrual.

Ciclul menstrual si schimbarile in organismul femeii

De-a lungul ciclului menstrual au loc mai multe schimbari in organismul femeii. In mod obisnuit secretia vaginala este mai consistenta si albicioasa dupa menstruatie, transparenta si alunecoasa in timpul ovulatiei si apoi in cantitate mai mica si elastica inaintea menstruatiei. Unele femei isi simt sanii mai grei si mai sensibili in saptamana dinaintea menstruatiei. Alte simptome premenstruale sunt cefalee, diaree sau constipatie, precum si stari de oboseala, ameteala sau iritabilitate, dar aceste manifestari difera de la femeie la femeie, variind si in functie de varsta.

Timpul scurs intre o menstra si urmatoarea se numeste ciclu menstrual. Fetele vorbesc deseori despre un ciclu menstrual care apare lunar sau la 28 de zile, dar multe fete au un ciclu mai lung sau mai scurt decat cel mentionat. Asa ca nu te astepta ca ciclul tau menstrual sa fie la fel ca cel ca al prietenelor tale.

Sangerarea dureaza intre 3 si 7 zile, iar durata dintre sangerari poate fi intre 21 si 45 de zile. Inainte de a merge la medic este bine sa urmaresti durata ciclului menstrual. Iti reamintim ca prima zi a ciclului menstrual este prima zi in care sangele incepe sa curga (prima zi de menstruatie).

Pe durata menstruatiei unele femei au dureri in partea de jos a abdomenului, dureri de spate, dureri de cap, diaree sau au o dispozitie schimbatoare.

Ciclul menstrual se afla sub controlul hormonului sistemului reproductiv si este necesar pentru reproducere. La femei ciclul menstrual are loc de obicei intre pubertate si menopauza.

In timpul ciclului menstrual, corpul femeii mature sexual dezvolta invelisul interior al uterului prin marirea treptata a cantitatii de estrogen, iar cand hormonul ajunge la un nivel critic este produs estradiolul, urmand la scurt timp stimularea ovarelor cu hormonul stimulativ folicular (FSH) si hormonul luteinizant (LH). Foliculele incep sa se dezvolte iar in cateva zile unul se „maturizeaza” intr-un ovul. Ovarul elibereaza acest ovul (uneori doua ovule, ceea ce poate rezulta in gemeni fraternali sau gemeni neidentici) la timpul ovulatiei. (Gemenii identici se formeaza dintr-un singur ovul ca rezultat al impartirii zigotului.) Invelisul interior al uterului, endometriumul, de dezvolta rapid atingand nivelul maxim in scurt timp. Dupa ovulatie, acest invelis se modifica pentru a pregati o eventuala conceptie si implantarea ovulului fertilizat pentru a dezvolta sarcina. Hormonul progesteron creste dupa ovulatie, atingand nivelul maxim in scurt timp.

Mituri despre ciclul menstrual

* Ciclul menstrual al fiecarei femei este sau ar trebui sa fie de 28 zile
* Menstruatia ar trebui sa aiba loc in fiecare luna la fiecare femeie
* Fiecare femeie ar trebui sa ovuleze in fiecare ciclu menstrual
* Daca o femeie are menstruatie ea nu este insarcinata
* O femeie nu poate ovula sau ramane insarcinata in timpul menstruatiei
Toate aceste afirmatii sunt mituri. Fiecare femeie este diferita.

Este adevarat ca majoritatea femeilor au un ciclu menstrual care dureaza in jur de 28 zile, dar o femeie poate fi sanatoasa si normala si sa aiba doar 3 sau 4 cicluri menstruale pe an.

Programul Calmens iti ofera posibilitatea sa tii evidenta exacta a menstruatiilor, chiar si in cazul ciclurilor menstruale neregulate, si sa planifici viata sexuala – sarcina, contraceptie.

Comanda chiar acum programul Calmens daca doresti sa planifici sarcina, sa eviti o sarcina sau sa tii evidenta exacta a menstruatiilor folosind o metoda 100% naturala si 100% sigura pentru sanatatea ta.

Comanda acum